Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen op het gebied van duurzaam koken is de deksel zoveel mogelijk op de pan houden. Je bespaart hier wel 2 tot 3 keer meer energie mee! Ook de oven hoeft niet langer aan te staan dan nodig is. Het is namelijk zonde als je oven al 10 minuten aan staat, voordat je jouw gerecht erin zet. Probeer dus goed te timen wanneer je de oven voorverwarmt en je ‘m nodig hebt.
Een andere simpele truc is minder water gebruiken. Een klein laagje water in de kookpan is vaak al voldoende. Zo behoud je ook meer vitamines in de groente die je kookt. Bovendien kan je 45 tot 80% energie besparen door op laag of half vuur of een lage stand te koken. Het duurt iets langer voordat je eten klaar is, maar het is wel winst voor je portemonnee! Ook het stomen van groente is een duurzame optie, daarmee verbruik je nog minder water.
Na het koken heb je onvermijdelijk vaat. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is de afwas met de hand in een teiltje doen duurzamer dan het gebruiken van een vaatwasser. Maar we begrijpen heel goed dat een vaatwasser vaak de voorkeur heeft, al is maar omwille van de tijdswinst. Om je vaatwasser zo duurzaam mogelijk te gebruiken:
Producten uit het seizoen zijn vaak duurzamer. Ze komen meestal uit de buurt en kunnen zonder verwarming geteeld worden. Wist je dat een kilo groenten uit de volle grond twaalf keer minder energie kost dan een kilo groente uit een verwarmde kas? Het loont dus om volgens de seizoenen te koken. Ook voor je portemonnee, want seizoensproducten zijn vaak goedkoper.
Plantaardige producten zijn een stuk minder vervuilend voor het milieu dan vlees en zuivelproducten. Het is daarom duurzamer om regelmatig een plantaardige maaltijd op tafel te zetten. Je kunt een stukje vlees vervangen door een vleesvervanger. Ook kun je meer koken met peulvruchten, die zijn ook goedkoop. Maak bijvoorbeeld eens een lekkere chili sin carne, je hoeft dan alleen het gehakt weg te laten. Of vervang het gehakt met plantaardig gehakt. Ook kun je vleeswaren en kaas vervangen door plantaardig broodbeleg zoals:
Het kopen van producten is natuurlijk makkelijker, maar het zelf maken is veel leuker! Alleen kost dat wel veel tijd. Bij tijdgebrek kun je wel kiezen voor eenvoudige gerechten. Zoals soepen of eenvoudige pastasauzen. Minder kant-en-klare producten betekent ook minder verpakkingsmateriaal. Vaak zitten voorverpakte producten ook vol conserveringsmiddelen, zout en veel suikers. Iets wat je misschien liever wilt vermijden.
Kies producten met verpakkingen die recyclebaar zijn, zoals glas, karton of papier. Ook het in grote hoeveelheden inkopen van producten (bulk) kan verpakkingsmateriaal schelen. Breng ook altijd je eigen tassen mee als je boodschappen gaat doen.
Op het gebied van duurzaam eten is het voorkomen van voedselverspilling ook een goede tip om bewust bezig te zijn. Zo doe je dat: