Duurzaam koken? Met deze tips lukt het

Duurzaam koken hoeft niet moeilijk te zijn. We geven je graag een aantal handige tips en tricks om slim met energie om te gaan, duurzaam in te kopen en voedselverspilling te voorkomen. Met de tips bespaar je geld, ben je milieubewust bezig en je kun nog steeds de lekkerste gerechten op tafel zetten.

1. Slim met energie omgaan

Deksel op de pan

Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen op het gebied van duurzaam koken is de deksel zoveel mogelijk op de pan houden. Je bespaart hier wel 2 tot 3 keer meer energie mee! Ook de oven hoeft niet langer aan te staan dan nodig is. Het is namelijk zonde als je oven al 10 minuten aan staat, voordat je jouw gerecht erin zet. Probeer dus goed te timen wanneer je de oven voorverwarmt en je ‘m nodig hebt.

Minder water en lager vuur

Een andere simpele truc is minder water gebruiken. Een klein laagje water in de kookpan is vaak al voldoende. Zo behoud je ook meer vitamines in de groente die je kookt. Bovendien kan je 45 tot 80% energie besparen door op laag of half vuur of een lage stand te koken. Het duurt iets langer voordat je eten klaar is, maar het is wel winst voor je portemonnee! Ook het stomen van groente is een duurzame optie, daarmee verbruik je nog minder water.

De vaatwasser

Na het koken heb je onvermijdelijk vaat. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, is de afwas met de hand in een teiltje doen duurzamer dan het gebruiken van een vaatwasser. Maar we begrijpen heel goed dat een vaatwasser vaak de voorkeur heeft, al is maar omwille van de tijdswinst. Om je vaatwasser zo duurzaam mogelijk te gebruiken:

  • Zet je deze pas aan als hij helemaal vol zit.
  • Gebruik je het eco-programma.
  • Spoel je de vaat niet voor. Dit is vaak niet nodig.
  • Veeg je eventuele etensresten eventueel weg.

2. Duurzame inkopen

Seizoenproducten en producten uit de volle grond

Producten uit het seizoen zijn vaak duurzamer. Ze komen meestal uit de buurt en kunnen zonder verwarming geteeld worden. Wist je dat een kilo groenten uit de volle grond twaalf keer minder energie kost dan een kilo groente uit een verwarmde kas? Het loont dus om volgens de seizoenen te koken. Ook voor je portemonnee, want seizoensproducten zijn vaak goedkoper.  

Meer plantaardig

Plantaardige producten zijn een stuk minder vervuilend voor het milieu dan vlees en zuivelproducten. Het is daarom duurzamer om regelmatig een plantaardige maaltijd op tafel te zetten. Je kunt een stukje vlees vervangen door een vleesvervanger. Ook kun je meer koken met peulvruchten, die zijn ook goedkoop. Maak bijvoorbeeld eens een lekkere chili sin carne, je hoeft dan alleen het gehakt weg te laten. Of vervang het gehakt met plantaardig gehakt. Ook kun je vleeswaren en kaas vervangen door plantaardig broodbeleg zoals:

  • Hummus
  • Pindakaas
  • Vegetarische spreads
  • Fruit: zoals plakjes banaan of aardbeien
  • Groente: zoals plakjes avocado gecombineerd met plakjes tomaat 

Zelf eenvoudige gerechten maken

Het kopen van producten is natuurlijk makkelijker, maar het zelf maken is veel leuker! Alleen kost dat wel veel tijd. Bij tijdgebrek kun je wel kiezen voor eenvoudige gerechten. Zoals soepen of eenvoudige pastasauzen. Minder kant-en-klare producten betekent ook minder verpakkingsmateriaal. Vaak zitten voorverpakte producten ook vol conserveringsmiddelen, zout en veel suikers. Iets wat je misschien liever wilt vermijden.  

Verminder verpakkingsafval

Kies producten met verpakkingen die recyclebaar zijn, zoals glas, karton of papier. Ook het in grote hoeveelheden inkopen van producten (bulk) kan verpakkingsmateriaal schelen. Breng ook altijd je eigen tassen mee als je boodschappen gaat doen.  

3. Voorkom voedselverspilling

Op het gebied van duurzaam eten is het voorkomen van voedselverspilling ook een goede tip om bewust bezig te zijn. Zo doe je dat:

  • Controleer de keukenkastjes en koelkasten op wat je nog hebt liggen, en pas je menu aan zodat je het kan opmaken.
  • Maak vooraf een boodschappenlijstje met wat je echt nodig hebt, dan koop je nooit te veel.
  • Dreigt de houdbaarheid te verlopen? Dan kun je kijken of het product geschikt is om in te vriezen. Vaak staat dit op de verpakking aangegeven. Producten kun je gemiddeld zo’n 3 maanden in de vriezer bewaren.
  • Te veel gekookt? Ook maaltijden kun je vaak prima invriezen. Stop deze bijvoorbeeld in afsluitbare diepvriesbakken. Vergeet niet de datum van het invriezen op de verpakking te noteren.