Bewust genieten

voorkom ondervoeding met eiwitrijke gerechten

Ouderen die meer genieten van hun voeding, eten over het algemeen méér en beter. Belangrijk, want als ouderen te weinig eiwitten en energie binnenkrijgen, ontstaat het risico op ondervoeding en verslechtering van hun gezondheid. Met Bewust Genieten maak je echte verwenmomenten van de maaltijden en tussendoortjes, en verbeter je het welzijn en de gezondheid van je bewoners.

Bewuster eten én meer genieten

Met onze oplossing Bewust Genieten helpen we jou bij het verzorgen van eiwitrijke genietmomentjes voor je bewoners. Samen brengen we in kaart hoe gezond en eiwitrijk de bewoners op dit moment eten, en van welke gerechten ze écht blij zouden worden. Daarna optimaliseren we je menu, zodat je bewoners beter gaan eten. En dat alles binnen een door jullie opgesteld budget. Zo zorgen we voor: 

  • Energierijke verwenmomenten over de hele dag (ontbijt, lunch, diner en tussendoor)
  • Smakelijke, eiwitrijke gerechten waar bewoners écht van genieten
  • Bewezen verbeterde inname (+20%) van eiwitten
  • Hoger kennisniveau bij medewerkers over (eitwitrijke) voeding
  • Minder waste, minder kosten

Hoe werkt Bewust Genieten?

Bij Bewust Genieten brengen we eerst precies in kaart hoe goed alle bewoners op dit moment eten. Dat doen we met behulp van meetinstrumenten en de expertise van onze voedingsexperts. Vanuit deze data brengen wij in kaart hoe je als zorgorganisatie kunt sturen op beter eten en meer genieten. En we helpen je met het samenstellen van een aanbod van eiwitrijke maaltijden en tussendoortjes. Dit hele proces gaat in 5 stappen.

We beginnen met een nulmeting, zodat je precies weet wat de bewoners nu eten en drinken en hoeveel ze daarvan binnenkrijgen. Dat doen we live op jouw locatie, met een groep bewoners of een afdeling die een goede afspiegeling van jouw bewonersgroep is.

Samen met je contactpersoon bij Van Hoeckel bepaal je het aangepaste menu. Welke maaltijden serveer je? Welke tussendoortjes? We doen dit op basis van wat je nu aanbiedt, aangevuld met recepturen en kant-en-klare suggesties vanuit Van Hoeckel.

Menu bepaald? Dan delen we de recepturen met je, zetten we de bestellijsten voor je klaar, en kun je van start. Je bepaalt zelf de balans tussen vers klaarmaken en kant-en-klare producten.

Om te zorgen dat het zorgpersoneel gericht stuurt op eiwitrijke gerechten, krijgen ze een training aangeboden. Hierin leren ze alles over ondervoeding, de impact daarvan op de zorgvraag en de belangrijke rol van eiwitten in een gezond voedingspatroon. Maar vooral: hoe kunnen zij eiwitrijk eten stimuleren bij de bewoners, welke rol spelen zij hierin?   

Na twee weken kijken we hoe het gaat. We doen een nieuwe meting en kijken naar de impact van deze nieuwe manier van eten. Wat levert het op? Zijn de resultaten positief, of moeten we bijsturen?  

Voordelen voor zorgorganisaties

✔ Minder kans op ondervoeding door meer inzicht in inname
✔ Concrete meetmethode om gericht je aanbod te kunnen aanpassen
✔ Keuze tussen recepturen of klant-en-klare gerechten
✔ Lagere zorgdruk door vitalere bewoners
✔ Minder waste én lagere kosten

Voordelen voor bewoners

✔ Genieten van meerdere lekkere gerechtjes verdeeld over de dag
✔ Meer regie over wat en hoeveel ze eten
✔ Betere inname van energie en eiwitten
✔ Betere opbouw van spierkracht en massa
✔ Sneller herstel bij ziekte

Een greep uit de gerechten van Bewust genieten

Veelgestelde vragen

Er zijn geen extra kosten verbonden aan Bewust Genieten. Het is een service van Van Hoeckel waar je gebruik van kunt maken als je je producten bij ons inkoopt. Wél vragen we aan jouw organisatie om een kleine investering te doen in tijd. Reken op 1 uur voor de aftrap, 2 uur voor de training over goed eten voor je bewoners, en 1 uur evaluatie achteraf. De meting zelf vindt plaats in overleg met een afdeling en neem tussen de 3 en 6 weken in beslag. Deze meting wordt door onze mensen uitgevoerd en kost jouw organisatie verder geen tijd.  

Bewust Genieten bestaat uit een aantal onderdelen. Eerst doe je samen met Van Hoeckel een nulmeting onder je bewoners om te onderzoeken hoe tevreden ze op dit moment zijn met de maaltijden en tussendoortjes. We meten daarbij ook hoeveel voeding een bewoner precies nodig heeft, hoeveel eetmomenten er per dag zijn en hoeveel er op dit moment gegeten en gedronken wordt. Na deze nulmeting optimaliseren we je voedingsaanbod, waarbij we kijken naar ontbijt, lunch, diner en meerdere tussendoortjes. Menu bepaald? Dan zorgt Van Hoeckel voor je bestellijsten. Je kiest zelf de balans tussen vers klaarmaken en kant-en-klare producten. Van alle gerechten hebben wij zowel kant-en-klare componenten als recepturen en de bijbehorende ingrediënten beschikbaar.  

De eerste stap van Bewust Genieten is inzicht krijgen: in het huidige aanbod aan eten en drinken op de dag, in hoe goed cliënten eten én in hoe tevreden ze over het eten zijn. Dat doen we met een nulmeting, waarbij we per bewoner observeren wat er op elk eetmoment wordt gekozen en hoe dit gegeten wordt. Dit vergelijken we met de geadviseerde benodigde voedingsinname van iedere cliënt, waarbij we zowel naar de behoefte aan eiwit als aan calorieën kijken. De gegevens van iedere cliënt worden anoniem verwerkt. Via een algemene rapportage krijg je inzage in hoe goed gevoed en tevreden de cliënten nu zijn.  

Met Bewust Genieten wordt precies inzichtelijk hoe goed bewoners op dit moment eten én wat zij lekker vinden. Door in te spelen op de wensen en de behoeften van de bewoner gaan bewoners namelijk beter eten. Door goed te kijken naar de momenten op de dag dat er gegeten wordt (inclusief koffiemomentjes) kunnen we daar een passend aanbod van eten en drinken op aanbieden. En met keuze uit 30 recepturen en 60 suggesties voor menu’s en tussendoortjes is er voor iedere bewoner altijd iets lekkers te kiezen.  

Bewoners mogen met Bewust Genieten zelf kiezen wat ze eten. Het is daarom belangrijk dat het kennisniveau van het zorgpersoneel m.b.t. (eiwitrijke) voeding zodanig goed is, dat zij gericht kunnen sturen op de keuzes van de bewoners. Om hiervoor te zorgen, krijgt het zorgpersoneel een training aangeboden waarin zij leren wat ondervoeding inhoudt, wat dit voor bewoners betekent en wat het betekent voor de zorgvraag. Hoe kun je als zorgmedewerker eraan bijdragen dat bewoners allereerst lekker eten, maar ook goed gevoed zijn? Daar bieden wij je de handvatten voor.

Dat doen we samen. We stellen een voedingsbeleid op waarin omschreven wordt waar elk eetmoment aan moet voldoen, en wat er aan eten en drinken wordt aangeboden. Dit beleid wordt samen met jouw organisatie kortgesloten. Op basis van dit beleid lopen we het huidige menuaanbod na en optimaliseren dit waar nodig. Ontbijt en lunch is vaak een los aanbod van brood en beleg, aangevuld met een eventueel warm gerechtje. Voor de tussendoortjes stellen we samen een cyclus op. Voor de warme maaltijd stellen wij een tool beschikbaar waarmee je zelf kan checken op basis van het voedingsbeleid of je menuaanbod voldoet aan de vastgestelde voedingswaarden.  

Haal het maximale uit je mensen en middelen

Van Hoeckel wil jou als zorgprofessional onbezorgd en slim laten werken. Dat doen we door oplossingen aan te bieden voor uitdagingen waar veel zorginstellingen tegenaan lopen.