Versbox: makkelijk vers koken op je woongroep

Verse maaltijden bereiden kan een flinke uitdaging zijn voor woongroepen. Menu's bedenken, boodschappen doen en maaltijden bereiden kost veel tijd, door de kleinschaligheid is het vaak duur en veel zorgmedewerkers zijn niet (voldoende) opgeleid om gebalanceerde maaltijden te bereiden. Om het makkelijker te maken, ontwikkelden we Versbox.

Vers koken met grip op kwaliteit en kosten

Met Versbox van Van Hoeckel wordt het makkelijk om vers te koken op woongroepen. In minder tijd, voor minder geld en met minder waste. En zowel het bestellen als het voorbereiden en koken wordt makkelijker. Met de bijbehorende receptenmap en heldere kookinstructies van Versbox kan iedere zorgmedewerker gezonde verse maaltijden bereiden.

De voordelen van Versbox:

  • Inkoopvoordeel door centrale bestelling
  • Nauwelijks verspilling door centrale inkoop en afgemeten hoeveelheden per box
  • Vers koken betekent meer geuren en beleving, waardoor bewoners beter eten
  • Minder administratieve druk bij zorgmedewerkers van woongroepen
  • Gebalanceerde maaltijden, passend binnen visie eten & drinken

Hoe werkt Versbox?

Je kent ze vast wel: maaltijdboxen die worden thuisbezorgd, met daarin de recepten én de juiste hoeveelheid ingrediënten per gerecht, afgestemd op het aantal personen waarvoor je wilt koken. Daar kun je Versbox het beste mee vergelijken. Maar dan afgestemd op de behoeften van bewoners in de kleinschalige zorg.

Versbox is een volledig pakket van maaltijdrecepten, bestellijsten en bereidingsinstructies voor de centrale keuken. De centrale keuken bestelt, snijdt, weegt af en zet alles klaar in een box voor de woongroep. Met de kant-en-klare Versbox en de heldere kookinstructies die je op de woongroep ontvangt, bereid je vervolgens snel en makkelijk verse maaltijden.

Met Versbox zorg je voor versgekookte maaltijden op de woongroepen, waarbij je efficiënt omgaat met zowel tijd als budget. Versbox werkt in 3 stappen:

Stap 1: Menu bepalen

Voordat je start stel je samen met Van Hoeckel een gerechtenmap samen met zo'n 60 gerechten, die allemaal hun eigen nummer hebben. Hieruit kiezen de zorgmedewerkers een weekmenu. Dit geven ze door aan de eigen centrale keuken.

Stap 2: Bestellen en samenstellen

De eigen centrale keuken bestelt vervolgens middels een calculatiedocument de juiste hoeveelheden van alle ingrediënten bij Van Hoeckel, gebaseerd op het aantal eters en de gewenste portiegrootte. Op de dag zelf snijdt de centrale keuken alle ingrediënten, weegt ze af en stelt vervolgens de versboxen per woongroep samen.

Stap 3: Maaltijd bereiden

De woongroepen ontvangen dagelijks vanuit de centrale keuken een kant-en-klare versbox met het afgewogen dagmenu, inclusief heldere kookinstructies. Daarmee bereidt de zorgmedewerker (ook zonder keukenervaring) snel en makkelijk een heerlijke verse maaltijd voor de bewoners.  

Je betaalt geen kosten voor deze oplossing en de service rondom Versbox. Je betaalt alleen voor de inkoop van de benodigde ingrediënten bij Van Hoeckel. Het is tenslotte al lastig genoeg om binnen budget te blijven. Bij het ontwikkelen van Versbox en het samenstellen van de ingrediëntenlijsten per gerecht, heeft Van Hoeckel kostenefficiëntie als een van de belangrijkste uitgangspunten genomen. Door de manier waarop Versbox werkt, met centrale inkoop en verwerking, lukt het om binnen budget te werken. Bovendien minimaliseer je de waste, wat ook kosten bespaart.

Voordelen voor de zorgmedewerker & de woongroep
  • Makkelijk en snel te bereiden
  • Heldere kookinstructies, waarmee elke medewerker en bewoner de maaltijd kan bereiden
  • Ruime keuze uit meer dan 60 maaltijden voor een gevarieerd en wisselend menu
  • Meer interactie, (geur)beleving en sociaal contact met en tussen de bewoners
  • Eenvoudig en snel bestellen waardoor er meer tijd overblijft voor zorgtaken

  

Voordelen voor de zorginstelling

  • Borging van gebalanceerde maaltijden passend binnen de visie eten & drinken
  • Minder verspilling door centrale inkoop en voorbereiding in de eigen centrale keuken
  • Lagere kosten per maaltijd door grootschalige inkoop
  • Meer tijd voor zorgtaken doordat de eigen keuken centraal bestelt en de boxen op maat samenstelt
  • Een goed bereide maaltijd voor de bewoners door heldere bereidingsinstructies

Wil je een voorproefje van de Versbox-recepturen? Download hier het mini-receptenboek en ontdek hoe eenvoudig gezonde keuzes kunnen zijn.

Download het receptenboekje >

Een greep uit de gerechten van Versbox

Zorginstelling Tragel - Rudi Martens

Deze zorginstelling ging jou voor

"Wij wilden onze woongroepen faciliteren zodat zij vers kunnen blijven koken, maar ook tijd overhouden voor zorg. Daarom ontwikkelden wij samen met Van Hoeckel de Versbox. Een win voor ons als instelling, voor de zorgmedewerkers én de bewoners."

Veelgestelde vragen

Versbox is ideaal voor woongroepen en individueel wonende cliënten die beschikken over een keuken waarin ze de maaltijden kunnen bereiden. Omdat het meeste voorbereidende werk gedaan wordt in de centrale keuken, zijn kookfaciliteiten als een kookplaat, kookgerei en oven voldoende.  

Je kunt Versbox op verschillende manieren inzetten, afhankelijk van de inrichting van de zorg binnen jouw instelling. Je kunt de kant-en-klare maaltijdboxen:

  • door een gastvrouw, kok of keukenmedewerker laten klaarmaken
  • laten klaarmaken door een medewerker en een cliënt (in de dagbesteding)

Je kunt met Versbox verse maaltijden bieden aan woongroepen, individueel wonende cliënten én aan bewoners in de wijk, voor extra omzet.

Vraag meer informatie aan >

Ja, je hebt op de woongroep kookfaciliteiten nodig om de maaltijden te bereiden. Het meeste voorbereidende werk vindt wel plaats in de centrale keuken, en wordt zó aangeleverd dat je snel aan de slag kan. Je hebt daardoor slechts minimale kookfaciliteiten nodig op de woongroep. Een keuken met kookplaat, kookgerei en oven is voldoende om de maaltijden te bereiden. Houd wel rekening met de HACCP-richtlijnen.  

Al het ‘voorwerk’ wordt centraal gedaan. Ingrediënten snijden en de juiste hoeveelheden afwegen hoeft op de locatie dus niet meer te gebeuren. Verder hangt de bereidingstijd natuurlijk af van de gerechten die worden gekozen. Maar de grootste tijdwinst zit in het bedenken en inkopen van de maaltijden. Gerechten kunnen selecteren uit een vooraf samengestelde receptenmap en de ingrediënten laten bestellen door de keuken, betekent voor veel zorgmedewerkers op woongroepen een hele zorg minder.  

Ja, door gebruik te maken van Versbox kun je gegarandeerd gebalanceerde maaltijden aanbieden die passen bij de behoeften van de cliënten. Wanneer je start met Versbox stellen we in overleg de receptenmap samen, met daarin allemaal gerechten passend binnen de visie eten & drinken.  

Ja, werken met Versbox is duurzaam. In de bestellijst pas je eenvoudig de hoeveelheden aan naar de behoefte van je bewoners, zodat je de juiste hoeveelheden bestelt. Hierdoor wordt de verspilling met Versbox teruggedrongen naar minder dan 5%. Dat is niet alleen duurzaam, het maakt het ook makkelijker om binnen budget te blijven.  

Hier helpen we je uiteraard bij. We stellen samen de gerechtenmap samen waaruit de woongroepen straks kunnen bestellen. We leggen aan alle betrokkenen binnen je organisatie – van koks in de centrale keuken tot zorgmedewerkers op de groepen - uit hoe Versbox werkt en trainen ze in het dagelijkse gebruik. Zo zorgen we ervoor dat Versbox optimaal werkt voor jouw organisatie.   

Haal het maximale uit je mensen en middelen

Van Hoeckel wil jou als zorgprofessional onbezorgd en slim laten werken. Dat doen we door oplossingen aan te bieden voor uitdagingen waar veel zorginstellingen tegenaan lopen.