Serveerklaar

Heb je geen centrale keuken (meer) of onvoldoende personeel om dagelijks verse maaltijden te bereiden? Met Serveerklaar serveer je minimaal 5 keer per dag hoogwaardige verse gerechten.

Waarom kiezen voor Serveerklaar

Gemak

Zonder centrale keuken en zonder keukenpersoneel kun je tóch de hele dag verse en gezonde gerechten serveren. Alle gerechten worden elders klaargemaakt en op servies aangeleverd op jouw locatie. Je hoeft het alleen nog (indien nodig) op te warmen en uit te serveren.

Kostenefficiënt

De kosten van Serveerklaar zijn inzichtelijk en beheersbaar en worden goed afgestemd op het beschikbare budget. Met Serveerklaar stem je je aanbod precies af op je patiënten- of cliëntenaantallen zonder dat je een complete keuken en geschoold keukenpersoneel nodig hebt. Dat houdt de kosten laag.

Gezond

Met Serveerklaar weet je zeker dat je aanbod voldoet aan de Richtlijnen goede voeding. Je biedt een passend assortiment, voor elk moment en voor elke patiënt en cliënt. Laag in zout, hoog in eiwit. Door een menuplan op maat en minimaal 5 eet momenten per dag verbetert de eiwit-inname met gemiddeld 20%.

Duurzaam

Door de kleine porties en doordat het keuze- en het consumptiemoment dicht op elkaar zitten, minimaliseer je voedselverspilling. Ziekenhuizen en instellingen die Serveerklaar al inzetten, hebben hun waste verlaagd tot wel 15%.

De voordelen van Serveerklaar:
✔ Serveer vers, lekker eten zonder centrale keuken en geschoold keukenpersoneel
✔ Mooi aantrekkelijk gepresenteerde gerechten, klaar om uit te serveren
✔ Eiwitrijke voeding, passend binnen de Richtlijn goede voeding
✔ 20% hogere eiwit-inname door minimaal 5 eetmomenten per dag
✔ maximaal 15% waste door kleinere porties en meer eigen regie bij patiënten

Hoe werkt Serveerklaar?

De keuken op afstand

De centrale keuken maakt steeds vaker plaats voor afdelingskeukens. Hoe serveer je dan tóch verse maaltijden aan je patiënten en cliënten? Door het bereiden en portioneren uit te besteden! Kies je voor Serveerklaar, dan koken wij voor jullie en leveren wij dagelijks alle gerechten geportioneerd en op servies aan op jouw locatie. Zo serveer jij alles met minimale inspanning uit op patiëntniveau.

Serveer passend eten voor iedereen

Ondervoeding ligt altijd op de loer bij zieke mensen. Extra belangrijk dus dat je eten en drinken aanbiedt dat voldoet aan de Richtlijnen goede voeding. Door slimme menu-engineering bied je met Serveerklaar altijd een passend aanbod,. Terwijl patiënten en cliënten toch zelf de regie hebben over wat ze eten. Het volledige aanbod is laag in zout, rijk aan eiwit en waar nodig afgestemd op specifieke dieetbehoeften. Maar vooral: lekker!

Bied 5 of meer eetmomenten per dag

Met Serveerklaar bied je je patiënten 5 of meer eetmomenten per dag. Door evenwichtigere porties verdeeld over de dag te serveren, eten patiënten en cliënten beter. En omdat het wordt aangeboden op het moment zelf, kunnen patiënten en cliënten kiezen waar ze op dat moment het meest trek in hebben. Dat zorgt voor een betere eiwit-inname, draagt bij aan sneller herstel en gaat ondervoeding tegen.

Training en borging

Om optimaal bij te dragen aan beter gevoede patiënten en cliënten, is het belangrijk dat Serveerklaar wordt geborgd én dat het zorgpersoneel voldoende kennis heeft over de inzet en de impact van voeding. Daarom krijgen de betrokken medewerkers ieder jaar training waarin ze leren patiënten en cliënten te stimuleren om een goede keuze te maken. Ook auditen we jaarlijks of Serveerklaar nog goed aansluit bij de wensen van de patiënten, cliënten én de organisatie.

Meer weten over Serveerklaar?

Ben je benieuwd hoe Serveerklaar bij jou geïmplementeerd kan worden? Laat je gegevens achter en een van onze accountmanagers neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Veelgestelde vragen

Met Serveerklaar voldoe je aan het Preventieakkoord en de Richtlijnen goede voeding, ook al heb je geen eigen keuken.  

Alle gerechten voldoen aan de diverse specifieke wensen van de verschillende patiënten- en cliëntendoelgroepen. Daarnaast zijn alle gerechten laag in zout en is het aanbod van maximaal 6 gram zout per dag aangehouden.

Ja, alle gerechten worden dagvers bereid bij Willem de Boer in het productiecentrum in Emmeloord. De gerechten worden zeven dagen per week serveerklaar aangeleverd.

Door kleinere porties aan te bieden, is de kans groter dat de patiënt alles opeet en -drinkt. Zo hoeft er veel minder eten te worden weggegooid. Dat scheelt veel waste, wat op zijn beurt weer een flinke besparing oplevert. Ook ligt het consumptiemoment gelijk aan het keuzemoment. Hierdoor eten patiënten en cliënten ook op wat ze gekozen hebben.  

Het zorgpersoneel wordt getraind en maakt kennis met het voedingsbeleid van het ziekenhuis of de instelling.   Zij leren hoe het aanbod is samengesteld en hoe zij patiënten en cliënten kunnen verleiden tot het eten van gerechtjes die een belangrijke bijdrage leveren aan hun herstel.  

Doordat je patiënten/cliënten zelf laat kiezen uit gerechtjes die worden aangeboden, zullen zij deze ook opeten. En voelt een patiënt zich ’s ochtends misselijk of heeft een cliënt   geen zin in eten? Dan is de kans met 6 eetmomenten groter dat hij of zij alsnog op de dag voldoende eet. Door kleinere gerechtjes aan te bieden, verspreid over de hele dag, is de kans ook groter dat de volledige portie wordt opgegeten. Zo wordt de kans op ondervoeding een stuk kleiner.