De beste eetwissels: 12 tips om gezonder te eten

Gezonder eten kan nogal eens als een opgave voelen. Je wilt toch gewoon eten wat lekker is?   Bovendien valt het vaak niet mee om de juiste keuzes te maken. Goed nieuws! Eetwissels kunnen jou én de bewoners daarbij helpen. Door subtiele eetwissels in het voedingspatroon aan te brengen zet je gezonde stappen. Je kiest namelijk voor het beste alternatief. Dit kun je zowel voor jezelf als voor de bewoners doen. Wij inspireren je graag met een aantal slimme eetwissels per eetmoment.

Eetwissels bij het ontbijt

Vervang boterham met hagelslag door boterham met 100% pindakaas

Hagelslag zit boordevol suiker en verzadigd vet (het ongezonde vet). Kies daarom   als eetwissel liever voor 100% pindakaas. Daaraan is geen zout of suiker toegevoegd en het bevat ook nog eens veel goede vetten.

Vervang volle yoghurt met cruesli door halfvolle yoghurt met muesli

Halfvolle yoghurt is minstens net zo lekker als volle yoghurt en bevat minder energie. Muesli is eveneens een gezondere keuze. Cruesli bevat namelijk veel suiker en vet: in een portie van 30 gram zit evenveel energie als in twee bastognekoeken of vijf biscuitjes.

Eetwissels ’s ochtends

Vervang koffie met koffiemelk en suiker door koffie (eventueel met magere melk)

Koffie met koffiemelk en suiker bevat veel energie. Zeker als je meerdere koppen koffie drinkt, krijg je ongemerkt veel calorieën binnen. Aan de smaak van koffie zonder suiker (eventueel met wat magere melk) wen je echt snel en het is veel gezonder voor je. Wissel daarom gewone melk voor magere melk en je hebt weer een gezonde eetwissel gemaakt!

Vervang een glas sinaasappelsap door een sinaasappel met een glas water

Een glas sinaasappelsap bevat zo’n drie tot vier sinaasappels en dus ook de hoeveelheid suiker en energie daarvan. Eet daarom liever een sinaasappel en drink daarbij een glas water. Dat scheelt veel energie en je krijgt zo meer vezels binnen. Bovendien is het goed om te kauwen, dit verzadigt veel meer.

Eetwissels bij de lunch

Vervang een witte boterham met kaas door een volkorenboterham met humus, geraspte wortel en tomaat

Volkorenbrood bevat meer vezels en is daarom gezonder dan witbrood. En in kaas zit veel zout en verzadigd vet. Een dun laagje humus met wortel en tomaat levert minder energie, maar wel veel meer voedingsstoffen.

Vervang een saucijzenbroodje   door een volkorentosti met kaas

Een saucijzenbroodje   bevat meer energie en meer zout dan een volkorentosti met kaas. Bovendien zitten er veel minder vezels dan in een volkorenbroodje.

Eetwissels ’s middags

Vervang een gevulde koek door een banaan

Een gevulde koek bevat veel suiker en slechte vetten en tegelijkertijd nauwelijks goede voedingsstoffen. Fruit zit juist vol vitamines (zoals vitamine B6), mineralen (zoals kalium) en vezels.

Vervang een smoothie door fruitsalade

Met een smoothie krijg je ongemerkt veel suiker en energie binnen. Vier gepureerde sinaasappels en yoghurt drink je zo op, maar zo’n hoeveelheid opeten doe je niet zo snel. Bovendien bevat een fruitsalade verschillende soorten fruit en dat betekent dat je meer verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Eetwissels bij het diner

Vervang spaghetti bolognese door volkorenspaghetti bolognese met gegrilde groente

Kies je voor volkorenpasta in plaats van gewone pasta, dan krijg je veel meer vezels binnen. En volkorenpasta in combinatie met groente levert nóg meer vezels en ook nog eens goede voedingsstoffen.

Vervang gehaktbal door drumstick

In een gehaktbal zit simpelweg meer zout dan in een drumstick. Daarnaast is kip een betere keuze voor het milieu.

Eetwissels ’s avonds

Vervang kaasstengel door ongezouten pinda’s

Een kaasstengel bevat veel energie, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor ongezouten pinda’s Deze weliswaar energie, maar geen zout en onverzadigde (goede) vetten.

Vervang chips door gemengde noten

In chips zitten veel zout, ongezonde vetten en nauwelijks voedingsstoffen. Neem daarom noten als eetwissel. Een handje ongezouten noten is een veel gezondere keuze. Dit bevat namelijk gezonde vetten, eiwitten en andere goede voedingsstoffen.