Een dieet waarbij extra gelet wordt op inname van eiwitten komt vaak voor bij mensen die daarin een tekort hebben. Dit kan komen door een vermindering van eetlust, of door ziekte en/of herstel.
Eiwit is een bestanddeel in voeding die nodig is voor de opbouw en instandhouding van spieren en herstel. Een belangrijke bouwstof voor het lichaam dus. Eiwit is de belangrijkste voedingsstof voor herstel tijdens ziekte. Als je te weinig eet, en dus een tekort aan energie hebt, dan gebruikt je lichaam eiwitten als energiebron. Dit leidt onder andere tot slechtere botten, huid, haar en nagels en zorgt voor afbraak van spierweefsel. Met krachtverlies tot gevolg, waardoor er meer kans bestaat op vallen en blessures. Iets wat erg risicovol is voor ouderen.
Eiwitten vind je voornamelijk in dierlijke producten:
In mindere mate vind je eiwitten ook terug in brood, noten, zaden en peulvruchten zoals bruine en witte bonen, kikkererwten en linzen.
Kortom: eiwitten zijn van groot belang voor het menselijk lichaam. Eiwitten worden door het lichaam afgebroken en omgezet in aminozuren. Dit zijn belangrijke bouwstenen die je lijf niet altijd zelf kan aanmaken. Maar hoeveel hebben we er nu van nodig?
Voor gezonde volwassen geldt dat 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht een goede vuistregel is. Voor senioren is dat ongeveer 1 tot 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.
Heel belangrijk dus, die eiwitten. Hoe kun je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten in het dagelijkse menu verwerken? Een aantal simpele tips: