Op het moment dat je aan eten denkt, begint je lichaam al met het aanmaken van speeksel. Dat is maar goed ook, want je hebt speeksel nodig om eten goed te kunnen kauwen. Per dag maak je wel een liter speeksel aan. De samenstelling daarvan verandert ook. Eet je iets droogs, dan maak je meer water aan. En eet je iets taais, dan meer slijm. In het speeksel zit het enzym amylase en dat breekt zetmeel af.
In je maag wordt het eten afgebroken door maagzuur. Daarnaast heeft maagzuur nog een andere functie. Het zorgt er namelijk ook voor dat vitamine B12 wordt ‘voorbewerkt’, zodat het later in het spijsverteringskanaal (in de dunne darm) kan worden opgenomen. Gebruiken bewoners maagzuurremmers, dan moet je alert zijn op een vitamine B12-tekort. Een tekort aan vitamine B12 kan worden aangetoond door de bloedwaarde te laten bepalen. Dit kun je het beste voorleggen aan de behandelend arts.
Sommige bewoners kunnen niet goed tegen lactose, ook wel melksuiker. Dat komt doordat zij lactase, het enzym om lactose af te breken, missen. Het gevolg daarvan is dat er te veel melksuiker in de darm achterblijft en dit geeft vervelende darmklachten.
Het is bijna niet te geloven, maar je dikke darm en je hersenen werken samen. En dit is een wisselwerking. Ben je gespannen? Dan heb je vaak ook last van je darmen. Andersom werkt het ook, want in je dikke darm worden stofjes gemaakt die naar je hersenen worden vervoerd. Het gaat bijvoorbeeld om bepaalde vetten. Wat ze precies doen, weten onderzoekers nog niet. Gelukkig wordt hier veel onderzoek naar gedaan.
In je dikke darm bevinden zich veel goede bacteriën en andere micro-organismen. Dit wordt ook wel je darmflora of microbioom genoemd. Deze bacteriën produceren vitamine B12 en vitamine K.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van fastfood direct invloed heeft op de bacteriesamenstelling in je dikke darm. De goede bacteriën worden minder aangemaakt na het eten van fastfood.
Je lever is een perfect detoxsysteem en breekt alle afvalstoffen voor je af. Goed nieuws: hier hoef je helemaal niets voor te doen! Je hoeft dus niet naar de sauna en of te vasten. Je lever doet gewoon wat het moet doen.
In koude aardappel en koude pastagerechten zit een speciaal soort zetmeel: resistant starch. Dit type zetmeel wordt niet afgebroken in de dunne darm en zorgt evenmin voor een toename van suikers in het bloed. Het voordeel is dat resistent zetmeel de dikke darm bereikt en de darmflora voedt. Maak dus eens een aardappelsalade voor de bewoners, dat is meteen een heerlijk zomers gerecht.