Veel rode groente- en fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Frambozen bevatten ook nog eens vitamine E, K en foliumzuur. En in kersen zit kalium en dat is gunstig voor de bloeddruk. Rode vitaminebommetjes zijn bijvoorbeeld aardbeien, bietjes, tomaten, cranberries, kersen, frambozen, rode paprika’s, watermeloenen en granaatappels.
In oranje voedingsmiddelen zit bètacaroteen. Deze provitamine wordt door het lichaam omgezet naar vitamine A. Bètacaroteen geeft oranje groente en fruit hun kleur. Vitamine A wordt ook wel de anti-infectievitamine genoemd, omdat deze vitamine een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Voor een goede weerstand kun je bijvoorbeeld wortels, sinaasappels, zoete aardappels, perziken, nectarines, pompoenen, papaja’s en mandarijnen eten.
Gele voedingsmiddelen bevatten vitamine C en deze vitamine draagt bij aan een goede weerstand. Ook zijn gele groente- en fruitsoorten een bron van vezels en daarmee goed voor de darmwerking. Kies daarom voor banaan, ananas, gele paprika, citroen of mango.
Groene groenten zijn rijk aan verschillende vitamines en mineralen. In spinazie zit bijvoorbeeld veel vitamine K en dat ondersteunt de bloedstolling. Groen eten krijgt zijn kleur door bladgroenkorrels. Ga je voor groen, dan heb je veel keuze. Denk bijvoorbeeld aan avocado, broccoli, spinazie, kiwi, boerenkool, groene appel, groene druif, limoen, rucola, asperges, spruitjes, kool, groene paprika, prei en sla.
Paars wordt ook wel de koning van alle voedselkleuren genoemd. In paarse groente- en fruitsoorten komen namelijk veel verschillende voedingsstoffen voor. In bosbessen zit magnesium en kalium. En aubergine bevat mangaan dat de botten ondersteunt. In paarse voedingsmiddelen zitten bovendien anthocyanen. Deze stoffen kunnen rood kleuren als je er iets zuurs aan toevoegt. Onze koks voegen daarom een scheutje azijn aan de rode kool toe. Daarvan krijgt het die typische mooie paarsrode kleur. Gezonde paarse voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld bosbessen, bramen, pruimen, aubergines, zwarte bessen en rode kool.
Wit is dan wel geen kleur (van de regenboog), toch zijn deze voedingsmiddelen zeker het vermelden waard. In knoflook zitten verschillende vitamines, zoals vitamine B6. Deze activeert natuurlijke energie in het lichaam. Bloemkool bevat vitamine K en calcium. Samen met vitamine D draagt dit bij aan het behoud van sterke botten. Wil je wit eten, dan kun je denken aan knoflook, ui, bloemkool, koolraap en champignon.