Roken, overmatig alcoholgebruik en overgewicht leiden in Nederland jaarlijks tot 35.000 sterfgevallen. In het preventieakkoord staan 200 afspraken die zich richten op het stimuleren en faciliteren van gezond gedrag, waarbij ook gezonde voeding een belangrijke rol speelt.
Het preventieakkoord daagt overheden, het bedrijfsleven, de zorg, welzijnsorganisaties, het onderwijs en de wetenschap uit om samen te zorgen voor een gezonder Nederland: van beleid tot praktijk.
Het RIVM verzorgt de monitoring in opdracht van de overheid en stelt jaarlijks een voortgangsrapportage op. De monitoring geeft een beeld van de mate waarin de afspraken worden nageleefd. Goed om te weten: de monitoring vindt plaats op beleidsniveau en biedt alle organisaties in de keten, van leveranciers tot gebruiker, veel ruimte voor eigen verantwoordelijkheid.
Binnen de drie thema’s van het preventieakkoord, overgewicht, roken en alcoholgebruik zijn de volgende doelen relevant voor zorgorganisaties.
Hoe sneller een zorgorganisatie invulling geeft aan het preventieakkoord, hoe beter het natuurlijk is. Toch is er geen reden voor stress. Je kunt per direct beginnen met het doorvoeren van veranderingen (lees ook: 8 tips voor gezonde voeding). Het streven van de overheid is om de doelen van het preventieakkoord in 2040 te hebben behaald.
Hoe sneller een zorgorganisatie invulling geeft aan het preventieakkoord, hoe beter het natuurlijk is. Toch is er geen reden voor stress. Je kunt per direct beginnen met het doorvoeren van veranderingen (lees ook: 8 tips voor gezonde voeding). Het streven van de overheid is om de doelen van het preventieakkoord in 2040 te hebben behaald.
Het preventieakkoord zet in op een gezonder voedingsaanbod in álle zorgorganisaties. Voeding voor patiënten, cliënten, personeel en bezoekers moet gezonder worden. Gezonde voeding draagt namelijk bij aan de kwaliteit van leven, het herstel na ziekte, aan een gezonde werkomgeving én aan een verantwoorde voedingskeuze voor bezoekers. Dit verlangt van de zorg dat op beleidsniveau andere keuzes worden gemaakt. Wij als Van Hoeckel helpen je als zorgorganisatie graag op weg, onder andere met ons concept Beter Ontmoeten voor het gezonde personeels- en bezoekersrestaurant.
Wij ondersteunen een zorgorganisatie bij het formuleren van een passende visie op gezonde voeding. In deze visie staan de voedingsbehoefte van de patiënten of cliënten en de missie van de zorgorganisatie centraal. Daarbij kijken we gezamenlijk naar: hoe ziet het actuele voedingsbeleid eruit, welke veranderingen zijn daarin wenselijk en hoe kunnen we dit vertalen naar de praktijk? De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad vormen hiervoor de basis.
Beleid is natuurlijk voor de lange termijn en vormt een theoretisch kader. Maar eten gebeurt in het nu en is onderhevig aan de voorkeur van een patiënt of cliënt op dat moment. Voedselkeuze speelt daarom een grote rol. Wij helpen zorgorganisaties invulling te te geven aan gezonde voeding door de geformuleerde visie te vertalen naar een gezond en passend assortiment. Ons assortiment biedt daarom een ruime keuze aan verantwoorde voedingsproducten en uitgebalanceerde, verse maaltijden en houdt rekening met uiteenlopende dieetwensen.
Om te beginnen is het belangrijk dat zorgmedewerkers op de hoogte zijn van het belang van gezonde voeding en hun rol hierin. Daarnaast biedt Van Hoeckel ondersteuning door gezamenlijk het volledige voedingsproces te bekijken: van inkoop tot opeten. Dat wij ons ook op de eindfase focussen, daarin zijn wij echt uniek. Wij vinden het belangrijk om ook zicht te hebben op wat patiënten of cliënten daadwerkelijk opeten, omdat dit natuurlijk de basis vormt van een gezond voedingspatroon.
Eigenlijk maakt dat niet uit. Je kunt op elk niveau, op elke afdeling beginnen. Wel is het goed om veranderingen in overzichtelijke stappen door te voeren. Je kunt bijvoorbeeld met een eetmoment of een productassortiment beginnen. Wij staan altijd klaar om je van passend advies én passende voeding te voorzien.