Bewaartips voor veilig eten en drinken

Eten en drinken blijft langer goed als je het op de juiste manier bewaart. Je hebt vast wel een idee, maar wat is nu eigenlijk goed? En wat is eigenlijk de ideale temperatuur voor je koelkast? Met deze bewaartips weet je hoe je het optimale uit je koelkast, vriezer en voorraadkast op je werklocatie moet halen. 

Is je Aan Tafel bestelling net geleverd? Zet dan de producten die gekoeld moeten blijven zo snel mogelijk in de koeling of vriezer. Bacteriën krijgen dan minder de kans om zich te vermenigvuldigen of te groeien. Verse producten die langer dan 2 uur buiten de koeling gestaan hebben kun je beter niet meer serveren aan je cliënten.

Houdbaarheidsdatum:

  • Sommige producten hebben een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of helemaal geen datum. Bekijk en ruik goed aan het product. Als het nog goed ruikt en het ziet er nog goed uit dan kun je het vaak ook na de THT-datum nog eten of drinken. Vertrouw je het niet? Gooi het weg.  
  • Niet bederfelijke producten met een lange houdbaarheidsdatum, zoals rijst, pasta of meel, kun je het beste bewaren in afgesloten luchtdichte bewaardozen.
  • Producten die na openen gekoeld bewaard moeten blijven, zoals augurken, sappen, mayonaise, sandwichspread etc. hebben na opening een beperkte houdbaarheid mits ze in de koelkast bewaard worden.
  • Producten met een verstreken TGT datum (te gebruiken tot) moet je weggooien. Dit is bijvoorbeeld bij vlees of vis erg belangrijk. 
  • Producten met een TGT datum die je op tijd hebt ingevroren kun je uiteraard wel langer bewaren. Door het invriezen stopt de bacteriegroei. De meeste producten blijven zeker wel 3 maanden houdbaar in de vriezer. Na ontdooien moet het product binnen 24 uur gegeten worden. 

Houd het koel:

  • De maximum temperatuur voor je koelkast is 7 graden, de voorkeurstemperatuur is 4 graden. Zo blijft vlees en vis het langst houdbaar. Tip: controleer regelmatig de temperatuur van je koelkast. Zo weet je zeker dat deze de juiste temperatuur heeft.
  • Zet producten die het snelst op moeten vooraan in de koelkast. Dan pak je die sneller dan producten die nog langer mee kunnen
  • Rauwe producten, zoals vlees, vis en kip, bewaar je het beste op de laagste plank. Daar is het het koudst. Let op dat je deze producten gescheiden bewaart van producten die al bereid zijn 
  • Probeer producten in de originele verpakking te bewaren. Heb je restjes of zit je met een open verpakking? Dek het dan goed af en laat verwarmde restjes eerst goed afkoelen buiten de koelkast
  • Worden producten in opbergbakjes bewaard? Let er dan in ieder geval op dat deze bakjes volledig luchtdicht zijn, zodat het product beschermd is tegen uitdrogen en minder aantrekkelijk is voor bacteriegroei
  • Net even iets uit de koelkast gepakt? Zoals vleeswaren, melk of salades? Zet dit soort producten na gebruik direct weer terug in de koelkast om de houdbaarheid zo optimaal mogelijk te houden
  • Maak 1 keer per maand  de koelkast schoon om besmetting en bacteriegroei te voorkomen.

Handig voor het gebruik van de vriezer:

  • De maximale temperatuur voor een vriezer mag -18 graden zijn
  • Vries je een niet voorverpakt product in? Stop het product dan in een goed luchtdicht afgesloten bakje of een diepvrieszak en voorzie het van de naam en invriesdatum
  • Wil je groente bewaren? Kook het dan kort (2 minuten) voordat je het invriest. Zo blijft de groente nu nog maanden houdbaar in de vriezer
  • Ontdooi producten altijd langzaam. Nooit in de zon, op de verwarming of in heet water. Leg ingevroren vlees bijvoorbeeld 1 dag van te voren in de koelkast voor de meest optimale kwaliteit. Kleine porties kun je op lage temperatuur in de magnetron ontdooien
  • Ontdooi de vriezer 1 keer in de drie maanden

Tips voor de voorraadkast:

  • Handige opbergdozen die je luchtdicht kunt afsluiten zorgen ervoor dat producten langer vers blijven en dus langer houdbaar. Prijs, materiaal of merk van de dozen maakt niet uit. Als ze maar goed afgesloten kunnen worden
  • Kies voor bakjes en doosjes zonder rare vormen. Zo kun je ze goed schoonmaken en makkelijk in de vaatwasser kwijt kan
  • Sticker eventueel de voorraaddozen met datum. Zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet
  • Maak frequent de voorraadkast schoon. Dit voorkomt besmetting met mogelijk schadelijke bacteriën.