Koken met seizoensgroenten heeft meerdere voordelen, zowel voor je gezondheid als voor het milieu en de portemonnee.
Zie hieronder een aantal uitgelichte seizoensgroenten waar je eindeloos mee kan varieren.
1. Boerenkool
Perfect voor een klassieke stamppot, maar ook lekker als boerenkoolchips. Meng boerenkoolblaadjes met olijfolie en zout, en bak kort in de oven.
2. Pastinaak
Probeer pastinaakpuree als alternatief voor aardappelpuree, of snijd ze in frietjes en bak in de oven met paprikapoeder en rozemarijn.
3. Spruitjes
Rooster spruitjes in de oven met balsamicoazijn en spekjes voor een hartige twist. Of bak ze met knoflook en een beetje chili.
4. Witlof
Maak een witlofschotel met ham en kaas uit de oven, of bak witlof kort in boter met honing en walnoten.
5. Rode biet
Rooster rode bieten in de oven met een scheutje balsamico, of maak een frisse salade met geitenkaas en walnoten.
6. Knolselderij
Gebruik knolselderij voor een zachte soep met appel en room.
7. Andijvie
Perfect in een stamppot met spekjes en nootmuskaat, maar ook rauw als salade met appel en rozijnen.
8. Aardpeer
Maak een aardpeersoep met prei en een beetje (truffel)olie, of rooster ze in de oven met olijfolie en tijm.
9. Wortels
Rooster wortels in de oven met komijn en honing. Of maak een hartige wortelcake met kruiden zoals dille en tijm.
10. Pompoen
Maak een romige pompoensoep met kokosmelk en curry of rooster blokjes pompoen in de oven met olijfolie, rozemarijn, en knoflook.
Kortom, koken met seizoensgroenten biedt eindeloze mogelijkheden om lekkere, voedzame maaltijden te maken. Laat je inspireren door de veelzijdigheid van deze groenten.
Eet smakelijk en geniet van wat het winterseizoen te bieden heeft!