Een zorglocatie in een bosrijke omgeving waar bewoners hun eigen groenten en fruit kunnen kweken, onder begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar bij Nieuwe Hoeven in het Brabantse Schaijk gebeurt het. Josta Augenbroe (Teammanager Horeca & Facilitair en manager van Carrousel Groen) en Marcel Bongers (Manager bedrijfsondersteuning) delen hun inspirerende verhaal.
Een voedselbos met een plukroute, open teeltvelden, modderpoelen met Berkshire-varkens, een landwinkel en een zaaituin voor wilde bijen, vlinders en andere insecten… De groene, diervriendelijke omgeving van BrabantZorg-locatie Nieuwe Hoeven is er eentje om in te lijsten. “Deze plek heeft de afgelopen jaren een enorme metamorfose ondergaan”, neemt Marcel het woord. “En met succes, want ik durf wel te stellen dat de komst van vele natuurlijke initiatieven een heel positieve invloed heeft op de levenskwaliteit van onze PG-bewoners. Toen we onze plannen bedachten, konden we alleen maar dromen dat het zo zou uitpakken.”
Marcel glundert van trots als hij over Nieuwe Hoeven praat. Net als zijn collega Josta trouwens. Met een glimlach legt ze uit hoe het groene terrein bewoners stimuleert om naar buiten te gaan. “Deze omgeving houdt mensen gezond, zowel fysiek als mentaal. Oudere mensen vinden het heerlijk om door de buitenlucht te wandelen. Zéker als daar ook nog eens van alles te beleven is. Omdat het gros van onze bewoners in deze regio is opgegroeid, hebben ze vaak veel affiniteit met moestuintjes. Daardoor herkennen ze de producten die we verbouwen, zoals de seizoensgroenten uit eigen tuin. En het mooie is: het blijft niet bij waarnemen. Ze mogen ze ook kweken en plukken.”
Naam:
Marcel Bongers
Naam:
Josta Augenbroe
Locatie:
Nieuwe Hoeven in Schaijk
Dat gebeurt onder begeleiding van zogenaamde ‘assistent-medewerkers’. Dat zijn mensen die bij de zorglocatie werken via Carrousel Groen, een onderdeel van Nieuwe Hoeven dat mensen met een ondersteuningsvraag zinvol werk biedt. Josta: “Ieder mens heeft talenten en kwaliteiten, maar soms raakt iemand achterop. Om daarna te verdwijnen in de diepe bakken van gemeentes en instanties… Die mensen bieden wij een kans. Samen met Carrousel Groen vormen we een hybride organisatie waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer tot bloei kunnen komen. Niet alleen in onze moestuinen, maar bijvoorbeeld ook in onze houtbewerkingsplaats, ons naaiatelier en onze landwinkel. En tijdens en naast hun werkzaamheden trekken de assistent-medewerkers veel op met de bewoners van onze locatie. Dat zorgt voor een uniek samenspel waar ik dagelijks van geniet.”
Alle geplukte groenten gaan rechtstreeks naar de keuken van de Brabantse zorginstelling. Hetzelfde geldt voor de zelfgekweekte producten, zoals hazelnoten, honingbessen, pruimen, perziken en eetbare plantensoorten. Marcel: “We proberen de voedselcirkel op alle vlakken zo rond mogelijk te maken. Zo eten bewoners de eieren van onze eigen kippen. Maar ook het vlees van onze varkens gebruiken we in een later stadium voor onze maaltijden. En alle producten waar we niet zelf in kunnen voorzien, bestellen we bij Van Hoeckel. Vervolgens gaan de keukenmedewerkers aan de slag. Daarbij zijn de seizoensgroenten het uitgangspunt; daaromheen stellen we de dagelijkse menu’s samen.
Josta ziet het leven bij Nieuwe Hoeven als een kleine, inclusieve maatschappij. Bovendien merkt ze dat de veilige en warme omgeving een broedplaats is voor ondernemerschap. “Er ontstaan hier voortdurend nieuwe ‘bedrijfjes’. Van een patisserie tot en met een cateringservice: bijna maandelijks komen er initiatieven bij. En ze komen allemaal uit de koker van de assistent-medewerkers! Voor mij is dat het ultieme bewijs dat mensen die ‘buitenspel’ staan nog tot heel veel in staat zijn. En dat je ze dus alle ruimte en gelegenheid moet bieden om weer in hun kracht te komen.”
Mensen die verhalen over Nieuwe Hoeven horen, zijn volgens Marcel vaak ontzettend nieuwsgierig naar hoe het er in de praktijk aan toegaat. Daarom nodigt hij iedereen van harte uit om gewoon eens een kijkje te komen nemen. “Ons ideaalbeeld leek een droom, maar bleek al snel veel haalbaarder dan we dachten. Als je hier rondloopt, ontdek je dat de stap naar één gemeenschappelijke plek waar kwetsbare doelgroepen samenkomen helemaal niet zo groot hoeft te zijn. Door niet in kaders te denken, maar ons vooral te laten leiden door mensen, zijn we erin geslaagd om een unieke zorglocatie te realiseren. Het zou geweldig zijn als er daar in de toekomst nog veel meer van komen.”