7 tips om minder eten weg te gooien

Jaarlijks gooien we per persoon ongeveer 34 kilo nog eetbaar voedsel in de afvalbak. Zonde natuurlijk, dat kan duurzamer! Een goede manier om duurzamer te leven is minder eten weggooien. Dat klinkt simpel, maar hoe doe je dat? Wij geven je 7 praktische tips. En het mooie is: je bespaart er nog geld mee ook!

1. Kook niet te veel

‘Beter te veel dan te weinig’, die uitspraak ken je vast. Zeker in de zorg. Je moet er toch niet aan denken dat de bewoners niet genoeg te eten hebben. Toch merk je waarschijnlijk ook dat zij regelmatig hun bord niet leeg eten. Probeer daarom zo goed mogelijk in te schatten hoeveel je nou echt moet koken. Houd het exacte aantal personen goed voor ogen en inventariseer van tevoren of de bewoners veel of weinig trek hebben. Zo kun je een goede inschatting maken van de hoeveelheid die je moet koken. Wist je trouwens dat je in onze receptentool kunt aangeven voor hoeveel personen je kookt? Superhandig! Je vindt hem onder de knop 'maaltijden'.

2. Voedsel goed bewaren

Soms houd je toch wat eten over. Zo’n restje kun je meestal prima invriezen of bewaren in de koelkast. Op onze handige bewaarwijzer staat precies wat je op welke plek in de koelkast kunt bewaren. Ook vind je er handige tips over de juiste temperatuur van je koelkast, het afdekken en bewaren van voedingsmiddelen en het checken van de THT-datum. Ben je benieuwd?   Vraag de  Aan Tafel bewaarwijzer  direct aan. Lees ook het artikel ‘eten bewaren en besparen’ voor meer informatie over welk voedingsmiddel je waar bewaart.    

3. Orden je koelkast

In een nette koelkast zie je minder snel producten over het hoofd, zo voorkom je dat ze over de houdbaarheidsdatum gaan. Zorg er daarom voor dat je koelkast goed geordend is. Geef producten een vaste plek en plaats de producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan, goed in het zicht.

4. Check regelmatig de vriezer

Invriezen is een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. Je kunt restjes invriezen of grote verpakkingen kopen en precies de hoeveelheid gebruiken die je nodig hebt. Het andere deel vries je dan gewoon in voor een andere keer. Vergeet alleen niet om ook regelmatig iets uit de vriezer te eten. Te lang ingevroren voedingsmiddelen gaan achteruit in kwaliteit en kun je niet onbeperkt bewaren, voor vis is dit bijvoorbeeld maximaal 3 maanden. Zonde als je het alsnog moet weggooien.

5. Kliekjes gebruiken

Heb je gebakken aardappeltjes of wat salade over? Prima om dat de volgende dag bij de lunch te serveren. Of gebruik het als bijgerecht voor het diner van de volgende dag. Kliekjes uit de koelkast kun je binnen 2 dagen nog opeten. Daarna kun je het beter weggooien.

  

6. Afmeten: pasta en rijst

Je kookt een pan pasta of rijst en het is veel meer dan je in eerste instantie dacht. Dit is voor veel mensen herkenbaar, maar ook best makkelijk te voorkomen. Gebruik voor het afmeten een kopje of het handige eetmaatje van het Voedingscentrum. Ook kun je de gewenste hoeveelheid afwegen. Hieronder alvast een handige richtlijn voor de gemiddelde hoeveelheid per persoon. Let wel op: ouderen hebben soms een kleinere eetlust.  

  • Rijst of couscous: 75-100 gram
  • Pasta: 100-125 gram
  • Aardappels: 280-350 gram
  • Gedroogde peulvruchten: 45-75 gram    

7. Wees creatief

Duurzamer met eten omgaan vraagt om een beetje creativiteit. Heb je nog een paar overrijpe bananen liggen? Maak er een lekkere smoothie van. En zachte appels zijn nog heerlijk in appelflapjes. Groente over? Maak er soep van.

Gebruik altijd eerst je creativiteit, voordat je eten weggooit. En heb je geen inspiratie? Zoek dan gewoon even tussen onze recepten of op internet, zeker weten dat je daar een leuk recept vindt.

Nog meer tips voor in de keuken? Aan Tafel heeft ze voor je!