8 tips van Marlot om bewust te koken

Hoe kun je gezond, duurzaam en betaalbaar koken? Onze voedingsdeskundige en culinair adviseur Marlot inspireert jou graag met 8 tips om bewust te koken!

1. Varieer met peulvruchten

Bruine bonen, linzen en kikkererwten zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, dus vlees is niet nodig. Ze zijn niet duur en je kunt peulvruchten ook nog eens lang bewaren in de voorraadkast. Handig: je kunt er lekkere eenpansgerechten van maken. Verras de bewoners bijvoorbeeld eens met chili sin carne of een lekkere Marokkaanse groentestoof. Bij tijdgebrek kun je eventueel voorgegaarde peulvruchten gebruiken uit blik of zak.

2. Gezonde kruiden

Kruiden zijn ideaal om een gerecht op smaak te brengen, of je nou verse of gedroogde kruiden gebruikt. Het mooie aan kruiden is dat je lekker kunt variëren. Door slim gebruik te maken van kruiden en specerijen hoef je ook geen, of minder, zout toe te voegen. Dat is gezond, want de meeste mensen krijgen te veel zout binnen. Let bij potjes of zakjes kruidenmixen goed op of er zout is toegevoegd.  

3. Allemaal aan de aardappel

De meeste bewoners zijn er dol op: aardappels. En dat is goed nieuws, want aardappels zijn goedkoop en bevatten superveel vitamine C. Bovendien is samen aardappels schillen ook nog eens hartstikke gezellig. Gemakstip: kies voor maaltijdcomponenten aardappelen of voorgeschilde aardappelen.

4. Soep kan altijd

Heb je nog wat groenten in de keuken liggen en weet je niet wat je ermee kan maken? Maak dan eenvoudig en snel een lekkere en gezonde soep. Fruit een uitje en wat knoflook met de groenten en voeg water en een bouillonblokje toe. Even blenderen en smullen maar. 

5. Kies voor seizoensproducten

Bewust koken begint al bij de keuze van je gerechten. Kies daarom voor groente en fruit van het seizoen. Dat is lekkerder, goedkoper en vaak een stuk beter voor het milieu. Bovendien versterken seizoensproducten het tijdsbesef van de bewoners: aardbeien in de zomer en boerenkool in de winter.

6. Gebruik de vriezer

Staat de koelkast vol met restjes en wil je deze niet weggooien? Dat hoeft vaak ook niet, want je kunt een heleboel invriezen. Heb je bijvoorbeeld een half blikje kokosmelk over, omdat je maar een klein scheutje hebt gebruikt? Vries dit gewoon in en gebruik het een volgende keer. Eventueel kun je in een ijsblokjesvorm gieten, dan heb je gelijk handige kleine porties

7. Gebruik kliekjes

Ook bewust omgaan met kliekjes hoort erbij. Heb je eten over van de warme maaltijd, maar is het te weinig om in te vriezen? Serveer het dan lekker als lunch. Dat geeft de nodige variatie en de bewoners zullen een warme lunch zeker waarderen. Bovendien is het gezond, duurzaam en lekker. Of serveer tussendoor het beleg wat aan het einde van houdbaarheidsdatum. Een worstje of plakje kaas uit het vuistje. Het is wel belangrijk om kliekjes goed te bewaren, daarmee voorkom je de groei van bacteriën.

8. Maak een menuplan

Een effectieve manier om bewust te koken en voedselverspilling te minimaliseren, is door een menuplan op te stellen. Een menuplan biedt structuur, efficiëntie en variatie, maar het maken hiervan kan behoorlijk lastig zijn, omdat je rekening moet houden met een aantal richtlijnen. Daarom hebben wij een menuplan gemaakt waarom we ook de richtlijnen voor je hebben gebundeld.  Vraag direct ons handige menuplan aan.